Neef Teewis erft een oliemolen

In 1806 start ons Duyvis verhaal, waar Teewis Duyvis een oliemolen van zijn oom erft in de Zaanstreek. In deze molen begint Teewis veekoeken te maken door olie uit koolzaad en lijnzaad te persen. Al snel lopen de zaken bij Duyvis goed en kan het bedrijf uitbreiden. Als in 1850 de kleinzoon van Teewis de zaak overneemt, heeft Duyvis inmiddels al 5 oliemolens en 2 pelmolens.

De (lijn)olie begint te kruipen…

In 1880 bouwt Duyvis een stoomoliefabriek om de productie van veevoer verder te kunnen zetten. Stoommachines werken namelijk veel sneller dan de molens die voorheen werden gebruikt. Een hele vooruitgang dus! Vanaf 1908 gaat het bedrijf Duyvis in plaats van veekoeken steeds meer koolzaad- en lijnzaadolie verkopen. In de jaren twintig bereikt Duyvis met de olieraffinage een hoogtepunt: Duyvis is dan verantwoordelijk voor wel 40% van de export van de Nederlandse lijnzaadolie. Geen wonder dat wel vaker wordt gezegd dat Duyvis zo’n rijke geschiedenis heeft. Neef Teewis mag trots zijn op wat hij in 1806 is begonnen!

Duyvis voor de consument

In de jaren dertig breekt er een economische crisis uit en moet Duyvis op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Zo wordt er in 1932 gestart met de productie van plantaardige olie onder het merk Salata. Eerst bracht Duyvis alleen producten op de markt voor andere bedrijven maar onder het merk Salata lanceert Duyvis ook producten zoals slaolie, mayonaise en slasaus voor de consument (huishoudens). Dit gaat zo goed dat Duyvis na de Tweede Wereldoorlog besluit om zich alleen nog maar te richten op artikelen voor consumenten. Al snel introduceert het familiebedrijf een nieuw merk slasaus: Livorno.

De nootjes komen op tafel

En dan is het zo ver: in de jaren ’60 begint Duyvis met de verkoop van zakjes pinda’s, amandelen, cashewnoten, gemengde noten en studentenhaver. Eind jaren ’60 breidt Duyvis haar assortiment uit met nog meer soorten noten en mixen. Tijdens deze periode wordt Duyvis ook twee keer overgenomen, een eerste keer in 1969 door AKZO en de tweede keer in 1987 door Sara Lee Corporation.

Terug naar Zaandam

Op de plek waar Teewis in 1806 zijn eerste oliemolen had, wordt in 1991 een moderne nieuwe fabriek gebouwd. Duvyis kan met deze fabriek verder werken aan de kwaliteit van haar pinda’s en nootjes. Bijvoorbeeld met betere verpakkingen en nieuwe smaken. In de tijd tussen 1990 en 2000 komen namelijk vijf nieuwe producten uit: de klassieke Tijgernootjes®, Nootgevallen, Popcorn, Bere Zoete Nootjes en Barkrakers!

200 jaar Duyvis

Tijdens de nillies, wordt het assortiment nog eens uitgebreid met een brede keuze aan nieuwe pinda’s, noten, snacks en dipsauzen. In 2003 doet Duyvis ook een grote samenwerking met de CliniClowns en sloten de campagne af met een groot CliniClowns Borrelnootjesactie. Middels de activiteiten bracht Duyvis €100.000 op, dat integraal aan de CliniClowns werd gedoneerd. In het jaar 2004 is de firma niet alleen Nederlands bekendste, maar ook Nederlands béste fabrikant van pinda’s, noten, snacks en droge sausmixen. Dat is iets waar Duyvis absoluut trots op is!

wereldwijde producent van frisdranken en snacks zoals Pepsi, 7-up, Lay’s en Doritos.

Een nieuw tijdperk voor Duyvis

In het afgelopen decennia zijn de Duyvis nootjes niet meer uit de schappen weg te denken. Waar in 1806 Duyvis begon als een veevoerbedrijf, is het in 2010 op nationaal niveau bekend als hét merk van de Borrelnootjes® en dipsauzen. In 2012 wint Duyvis de Zilveren Spin Award voor Tijgernootjes Russian Roulette. In 2016 vieren we bij Duyvis het nieuws dat we onze Unsalted range met ongezouten noten op de markt brengen!

Duyvis in een nieuw jasje

In 2020 besluiten we dat het tijd is voor een nieuwe aanpak. Iedereen weet dat Duyvis als er een fuif’es, maar om ook aandacht te besteden aan de hele Duyvis notenfamilie besluiten we een nieuw logo en nieuwe verpakking te introduceren. Onze Duyvis noten- en dipsfamilie is in april 2020 officieel compleet met de toevoeging van onze nieuwe Duyvis MIXUPS®, waar wij al jouw favoriete nootjes in één zakje hebben gestopt!


Daarnaast is 2020 ook het jaar dat wij met een compleet nieuwe website zijn gekomen. Hier vind je ons gehele assortiment, de geschiedenis van Duyvis en een receptenpagina vol heerlijke recepten om jouw favoriete Duyvis noten en dips mee te bereiden. Bedankt aan alle Duyvis liefhebbers voor alle jaren van support en blijf ons volgen, want wij hebben nog heel veel moois voor jou in petto!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief